Βραδινός φωτισμός και διαβήτης

Τι είναι αυτό που μπορεί να σας προκαλέσει διαβήτη; Το πόσο φως υπάρχει στο χώρο που κοιμάστε κάθε βράδυ.

Αυτό φάνηκε από τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει σε σχέση με αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 85.000 άτομα και ερευνήθηκε η σύνδεση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη με την προσωπική έκθεση στο φως τη νύχτα.

Ναι υπάρχουν πολλές προσωπικές στρατηγικές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να αποφύγει την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Μαζί με με αυτές όπως η δίαιτα και η άσκηση θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει την έκθεσή του στο φως όταν κοιμάται.

Η μελέτη

Μια μελέτη στην επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στο περισσότερο φως μεταξύ 12:30 π.μ. και 6 π.μ. είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη από εκείνους που παρέμειναν στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Αφορμή για την έρευνα ήταν τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τη νυχτερινή έκθεση στο φως με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες μεγάλες μελέτες που βασίζονταν σε δορυφορικά δεδομένα για τα επίπεδα εξωτερικού φωτισμού (μια έμμεση μέτρηση της έκθεσης στο φως), η πρόσφατη μελέτη εξέτασε την προσωπική έκθεση στο φως – δηλαδή το φως που μετράται απευθείας στα άτομα – όπως καταγράφεται από έναν αισθητήρα που φοριέται στον καρπό.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που εξετάστηκαν είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα φωτισμού τη νύχτα, δηλαδή λιγότερο από ένα lux – αυτό σημαίνει ουσιαστικά λιγότερο από το φως των κεριών. Αυτή φάνηκε ότι δεν εμφάνιζαν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Αντίθετα όσοι εκτίθεντο σε περισσότερο φως τη νύχτα – που στη μελέτη ορίστηκε ως 12:30 π.μ. – 6 π.μ. – είχαν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Όσο πιο φωτεινή ήταν η έκθεση στο φως, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος διαβήτη.

Ο κιρκάδιος κύκλος

Τα αποτελέσματα για τους ερευνητές δεν προκαλούν απόλυτη έκπληξη. Το φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό ή τον εσωτερικό 24ωρο κύκλο του σώματός σας. Και οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι ο κιρκάδιος ρυθμός είναι σημαντικός για όλα τα είδη βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται το σάκχαρο στο αίμα. Το εσωτερικό ρολόι του ατόμου ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής, την απορρόφηση της ζάχαρης και την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Η απορρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2.

Η μελατονίνη

Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζει και την έκκριση της μελατονίνης. Ένα από αυτά που κάνει είναι ότι διαχειρίζεται τη γλυκόζη και τις αντιδράσεις μας στην ινσουλίνη. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρόνια έκθεση στο φως τη νύχτα, μειώνει το επίπεδο της μελατονίνης. Και αυτό μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακές μεταβολικές εκβάσεις.

Θα μπορούσε κάποιος να προτείνει τη χρήση συμπληρωμάτων μελατονίνης για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος παρ’ όλα αυτά όμως τα δεδομένα από τη χρησιμοποίηση της δεν είναι αρκετά σαφή. Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η θεραπεία η πρόληψη το διαβήτη έχει να κάνει με ένα καλά σκοτεινό δωμάτιο την ώρα που κοιμόμαστε. Και σίγουρα οι νέες φαρμακευτικές προσεγγίσεις είναι πιο αποτελεσματικές ειδικά στο κομμάτι της αντιμετώπισης του διαβήτη. Παρ όλα αυτά όμως η επίδραση στον κιρκαδικό ρυθμό δεν περιορίζονται μόνο στην πρόκληση διαβήτη. Και αξίζει να μελετηθεί η ολοένα και μεγαλύτερη έκθεση του ανθρώπου το βράδυ σε μεγαλύτερο και εντονότερο φωτισμό

Πηγή

https://www.thelancet.com/journals/lanepe/article/PIIS2666-7762(24)00110-8/fulltext#%20