Καλοκαιρινή σαλάτα με φακές

Ανέβηκε η θερμοκρασία; Θέλεις να φας κάτι πραγματικά δροσερό; Ε τότε δοκίμασε να φας φακές;
Τι δεν τρώνε φακές το kαλοκαίρι;
Και μάλιστα δροσερές;

Δες εδώ γιατί να βάλεις τα όσπρια στην σαλάτα σου!

Έχουμε μάθει να τρώμε τις φακές σαν σούπα ή σαν χειμωνιάτικο φαγητό. Όμως μπορούν να αποτελέσουν μια θρεπτική βάση για μια απρόσμενα δροσερή καλοκαιρινή σαλάτα γεμάτη αρώματα και γεύσεις.

Για δες αυτή τη συνταγή:

Υλικά για 4 άτομα:

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού φακές
  • 30 μικρά ντοματίνια
  • 2 μικρά αγγουράκια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • Μια μεγάλη πράσινη πιπεριά
  • 4-5 κουταλιές Λάδι
  • Μπαλσάμικο ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε τις φακές να βράσουν για περίπου 10-12 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την χύτρα ταχύτητας στο μισό περίπου χρόνο.
  • Χύνουμε το νερό και βάζουμε πάλι τις φακές να βράσουν περίπου 40-50 λεπτά (να κρατάνε λίγο). Ο συνολικός χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα της φακής.
  • Σουρώνουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά. Τις βάζουμε ακόμα 10-15 λεπτά στο ψυγείο για να κατεβάσουν ακόμα πιο πολύ θερμοκρασία. *
  • Κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια (όσο μπορούμε) τα λαχανικά. Αυτό θα μας βοηθήσει να πετύχουμε μεγαλύτερη ομοιογένεια στο πιάτο μας.
  • Ανακατεύουμε καλά τις φακές με τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε (ανακατεύοντας) το αλάτι, το λάδι, το πιπέρι και το μπαλσάμικο.
  • Τις σερβίρουμε είτε σαν σαλάτα είτε σαν κύριο πιάτο παντρεύοντας τες με αυγό ή τυρί κατά προτίμηση άσπρο μαλακό (κατίκι, μυζήθρα κλπ).

*Είναι λάθος να κρυώνουμε τις φακές μέσα στο ψυγείο αμέσως αφού τις βγάλουμε από τη κατσαρόλα γιατί έτσι δυσκολεύουμε τη λειτουργία του ψυγείου