Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης άνοιας οι παθήσεων του σχετίζονται με τη διανοητική κατάσταση έχει οδηγήσει τους ερευνητές στη διερεύνηση του κατά πόσο διάφορα διατροφικά πρότυπα μπορούν να λειτουργήσουν προφυλακτικά. Και εδώ η μεσογειακή διατροφή κάνει πάλι το θαύμα της.
Το ελαιόλαδο
Η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια, ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Δεδομένα από μια προοπτική μελέτη σε περισσότερα από 92.000 άτομα έδειξαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 7 g ελαιόλαδου την ημέρα – περίπου μισή κουταλιά της σούπας – σχετίζεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την άνοια.
Η αντικατάσταση ενός κουταλιού του γλυκού μαργαρίνης και μαγιονέζας με την αντίστοιχη ποσότητα ελαιόλαδου συσχετίστηκε με 8%-14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια.
Ακόμα περισσότερες μελέτες
Υπάρχουν βέβαια πολλές μελέτες που δείχνουν τη προφυλακτική δράση της Μεσογειακής Διατροφής σε σχέση με την άνοια ανεξάρτητα αν υπάρχει γενετική προδιάθεση.
Δεδομένα παρατήρησης από περισσότερους από 60.000 ενήλικες έδειξαν ότι η μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε διάστημα 9 ετών κατά μέσο όρο.
Άλλη μελέτη εξέτασε την τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής και της Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης Alzheimer. Εκείνοι που ακολουθούσαν πιο στενά αυτές τις δίαιτες είχαν σχεδόν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν διάγνωση Alzheimer. Τα ευρήματα προσφέρουν έναν μηχανισμό με τον οποίο η υγιεινή διατροφή προστατεύει τη νόηση.
Σε κάθε περίπτωση, η μεσογειακή διατροφή σαν συνολική διατροφική πρόταση αλλά και τα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής δείχνουν να έχουν μια ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της άνοιας και των επιπλοκών της.